Mode, Medie & identitet Business
Forside
Historie
Spørgeskema
Film
kommunikation
Historien om Business stilen

Slipsets historie


I dag forbinder man mest slipset med arbejde og fest. Men slipset har en meget lang historie og går helt tilbage til Kinas første kejser Qin Shi-Huang-Di. Han sagde at den dag han døde ville han have hele sin hær med i sin grav. Men i mellemtiden blev der bygget den kendte terakottakrigere. Der blev lavet 7.500 Terakottakrigere, som skulle beskytte hans grav. Da man fandt kejserens grav og alle terakottakrigerne så man at de havde en Silkeklud rundt om halsen/ nakken. Det var omkring 221 år F.Kr.

Igen i år 113 år E.Kr. i Romerriget da kejser Trajans er der en marmorsøjle der afbilleder Ca. 2.500 legionærer hvor de fleste af dem også ses bære den lille halsklud. I dag har man fundet ud af på Oxford i England at navnet på denne halsklud er kravat og det skulle være blevet afledt af kroat. Men ordet blev brugt i Frankrig i det 14 århundrede og i Italien i det 16 århundrede os den franske forfatter Eustache Deschamps (1340-1407) skrev ”faites restaindre sa cravate” (strammede sin kravat) i en af hans ballader. 

Det der er generelt anderkendt som ham der ”opfandt” kluden eller kravatten som den blev kaldt, var Louis XIII der i trediveårskrigen (1618-1648) samlede et kroatisk kavaleriregiment i kampen mod det habsburgske kejserrige. Lejesoldaterne red med de bunde klude/ kravatter om halsen. Den ide blev hurtigt samlet op af den franske hør. Da Charles II vendte hjem til England efter 9 år i eksil tog han kravatten med tilbage. Den blev os hurtig populær derovre. Englænderne fandt dog på en ny måde at binde denne lille halsklud på. Man mener den måde har oprindelse i slaget ved Steenkerken i Flandern i 1692. navnet på denne nye måde blev kaldt steenkerken og bestod af et langt tørklæde med frynser eller blonder i enderne den blev bundet løst og enderne snoet om hinanden hvor den ene blev stukket igennem et knaphul i den venstre side af jakken.

I starten af 18 hundredtallet brød en mindre flamboriant version af halsbindet op det var igen afbilledet af militærets påklædning. Til at starte med var det mest unge mænd der tog det til sig for at vise deres hengivenhed for millitæret. Halsbindet blev originalt lavet af et stykke hvidt musselin foldet til et smalt bånd, som var viklet 2 gange rundt om halsen. Hvor man så lukkede det i nakken med en lille nål. Jo mere udbredt det blev jo mere dekorativt blev det også, efterhånden kom der os ”fiskeben” et lille stykke pap eller læder ind i det. Som man bar rundt om nakken. I yderste tilfælde kom der os en ”jabot” med et hvidt poset skjortebryst med.

Den første bog man kender til der omhandler slips kravatter og snører hed ”Neckclothitania” eller ”tietania” og indeholder billeder, beskrivelser og forklaringer af 14 knuder. Denne bog er det første man kender om begrebet ”slips /Tie og dengang stavedes det Tye bogen udkom i år 1818

Da man kom ind i det tyvende århundrede og mest ved indførelser af industrialismen blev slipset truet idet der kom de præfabrikerede slips der ligesom i dag er en skændsel for enhver skrædderkunsten. Dog er det meget sjældent i dag man ser disse præfabrikerede Slips udover supermarkedsansatte som Føtex og Bilka.

Omkring år 1920 blev halskluden ændret til at være det lange stykke stof som vi kender det i dag og den første knude blev opfundet ”four-in-hand” navnet kommer af at det mindede om tømmerne fra den firspandede hestevogn den engelske adel kørte i i slutningen af 1800-tallet.

 

 

Jakkesættets Historie

Hvad er et jakkesæt?

Et jakkesæt kendetegnes normalt ved at det består af tre dele, nemlig en jakke, et par bukser, og evt. en vest. Jakkesættet kaldes også for en habit, og det kendetegnes også ved at det er en jakke og et par benklæder der er syet af det samme stof. Hvis man også bærer en vest, er den også syet af det samme stof som jakke og bukser er syet af. Et jakkesæt bæres sammen med en skjorte og eventuelt et slips.

 

Jakkesættets historie

Man kan faktisk fastlægge en dato hvor jakkesættet opstod, nemlig den 7 oktober 1666, da Englands daværende konge, Charles II af England, lavede en lov, om at adelen og det højere borgerskab skulle bære en enkel sort vest i det offentlige rum. Jakkesættet var oprindeligt ment som en herrebeklædning, men har så senere gennem årene udviklet sig til også at være beklædning til kvinder. Det var i 1800-tallet at jakkesættet opstod som vi kender det i dag, nemlig at jakken samt bukser og eventuelt vest var syet af det samme stof, og at jakken netop dækker bagen. Til at begynde med var jakkesættet en uformel klædedragt, som blev brugt til ophold på landet, og ophold ved vandet, men senere hen blev jakkesættet accepteret i byen. Ved jakkesættets fødsel kaldte englænderne det for ”lounge suit”, men amerikanerne kaldte det for ”sack suit”. Efter 1. Verdenskrig havde jakkesættet næsten udkonkurreret frakken, også kaldet diplomaten, og jakketen, so mandens hverdagsdragt.

 

Et traditionelt jakkesæt

Indenfor er jakkesættet der et hav af uskrevne regler som har stor betydning om man forstår at klæde sig rigtigt i klassisk forstand.

De traditionelle farver indenfor jakkesættet er mørkeblå og grå da sort er reserveret til smoking og kjolesæt. Et jakkesæt bør være ensfarvet, men striber og tern går an i dæmpet forstand. Har man et enkeltradet jakkesæt på skal knapperne være knappede når man står, men skal dog knappes op når man sætter sig ned. En anden regel er at når slipset er bundet bør spidsen kun lige nå bæltespændet, eller lige akkurat dække bæltespændet. Skjorten man har på til jakkesættet, skal have lange ærmer, og skal være stoppet ned i bukserne, desuden skal den være lavet af bomuld. Den normale farve for skjorten er hvid, men andre dæmpede farver såsom lyseblå går også an. Strømperne man har på til jakkesættet, bør matche jakkesættet, så det minder om en forlængelse af jakkesættet.

 

Anders-Jacob, Christoffer, Mark og Sebastian